Energisektoren med netselskaber, producenter, monopolvirksomhed, indtægtsrammer, forsyningssekretariatet osv. er lidt kompleks at forstå i forhold til hvad det betyder for elprisen og for dig som elforbruger og andelshaver i Andel.

Lad mig prøve at forklare hvordan elprisen er sammensat for en familie, hvad der påvirker elprisen. Elprisen består af flere elementer:

  1. Betaling for el: Dette er prisen for den elektricitet, du bruger. Den kan variere afhængigt af din elaftale og markedets priser.
  2. Transport: Dette dækker omkostningerne ved at få strømmen transporteret fra kraftværket til dit hjem. Det inkluderer vedligeholdelse af elnettet.
  3. Afgifter: Staten opkræver forskellige afgifter på elektricitet, som går til offentlige formål.
  4. Moms: Der betales moms af alle elementer i elprisen.

Transport foretaget af et netselskab som er ansvarligt for at transportere elektricitet fra kraftværkerne ud til vores hjem og virksomheder. De ejer og vedligeholder elnettet, som består af kabler, transformatorstationer og andre infrastrukturer. Prisen for transport kaldes også for nettariffer og er de priser, som forbrugerne betaler for at få strøm leveret gennem elnettet. Disse priser kan variere afhængigt af tidspunktet på dagen og forbruget. For eksempel kan der være lavere tariffer om natten, hvor efterspørgslen er lavere.

Fastsættelse af tariffer er ikke noget netselskabet bare kan bestemme som de vil. Netselskaber er monopolvirksomheder hvilket betyder at du ikke bare kan vælge en anden leverandør, da der kun er et kabel ind til din bolig. Derfor fastlægges indtægtsrammer for hvert netselskab som er den økonomiske grænser, som netselskaberne skal holde sig indenfor. Disse rammer fastsættes af myndighederne og sikrer, at selskaberne ikke tjener for meget på at levere strøm til forbrugerne.

Nu bliver det lidt mere kompliceret. Det er Forsyningstilsynet som holder øje med netselskaberne og de skal hvert år indsende et reguleringsregnskab som er en årlig rapport, som netselskaberne skal udarbejde og indsende til Forsyningstilsynet. Denne rapport viser selskabets indtægter, omkostninger og investeringer. Det bruges til at afgøre om netselskabet har opkrævet mere fra nettarif end tilladt eller mindre end hvad man kunne. Det kaldes over- eller underdækning.

Overdækning opstår, når et netselskab tjener mere end deres indtægtsramme tillader, mens underdækning sker, når de tjener mindre. Disse ubalancer skal justeres i de følgende år, så forbrugerne ikke betaler for meget eller for lidt for deres strøm.

Elprisen udgøres af mere en transporten af el og det er betalingen for den strøm du forbruger. Der er mange faktorer som påvirker elprisen:

  1. Udbud og efterspørgsel: Når efterspørgslen er høj, for eksempel under en kold vinter, kan priserne stige. Omvendt kan priserne falde i perioder med lavere forbrug.
  2. Vejrforhold: Vejret spiller en stor rolle. Solrige og blæsende dage kan øge produktionen af vedvarende energi, hvilket kan sænke priserne.
  3. Brændstofpriser: Ændringer i priserne på olie og gas kan påvirke elpriserne.
  4. Politik: Regeringsbeslutninger om skatter, afgifter og investeringer i vedvarende energi kan også påvirke elpriserne.

Elmarkedet i Danmark blev liberaliseret i 2003. Det betyder, at forbrugerne frit kan vælge deres elselskab (de selskaber som sælger strømmen, f.eks. Andel Energi). Denne konkurrence mellem selskaberne skal sikre bedre priser og service for forbrugerne.

Nu ved du lidt mere om, hvordan et netselskab fungerer, hvordan elprisen er sammensat, hvad der påvirker elprisen, og hvordan elmarkedet er blevet liberaliseret.

KickstartCassiopeia module